top of page

Blocks of Coloured Wax

Een installatie die zich per locatie aanpast

Deze installatie verandert elke keer dat ze wordt tentoongesteld van vorm, afhankelijk van de vorm en afmetingen van de gegeven ruimte.

 

De geboorte van "Blocks of Colored Wax" als kunstwerk, is een geval van serendipiteit. Al jaren ben ik gefascineerd door kaarsvet en hoe het licht er, gefilterd, doorheen schijnt. Dus begon ik de restjes van verbrande kaarsen te verzamelen en ze op kleur te sorteren. Op zoek naar een efficiëntere vorm om mijn voorraad was op te stapelen, smolt ik de was en goot hem in plastic soepkommen.

Dus nu had ik een verzameling blokken. Op een dag plaatste ik zomaar eens enkele van deze blokken in een vierkant op de vloer en toen wist ik dat ik iets had ontdekt. Iets speels, kleurrijk, ritmisch, iets waar ik nog heel lang mee zou kunnen spelen. Meer moet dat niet zijn, zeggen ze in Vlaanderen.

De Blocks Of Coloured Wax zijn voor het eerst tentoongesteld in het Kunstenaarsinitiatief Mon Capitaine. Voor deze show werd een leporello-print gemaakt met foto's van vijftien losse blokken. Na deze geslaagde expositie volgden andere locaties, en daarmee, andere opstellingen.

 

Hieronder voor het eerst, in Mon Capitaine , Middelburg, 2012

Grootte van een individueel blok: 5 cm (h) x 15 cm (diameter)

Afmeting installatie: 2 x 6 x 0,2 m

Materialen: Was; pigmenten; plexiglas

 

Een blok gekleurde was - 2012

15 x 15 x 10 cm

Vervolgens werden de Blocks Of Coloured Wax getoond in De Lasloods - een vervallen gebouw dat werd gebruikt voor een groepstentoonstelling van lokale kunstenaars. Deze keer werden de Blocks Of Coloured Wax getoond als tafelstuk. Ik hield vast aan de rechte lijnen van de eerste installatie. Vlissingen, 2015. Afmeting tafel: 2,5 x 1 m.

Volgende stap: de blokken stapelen. Nog een toevallige ontdekking. Ik legde de blokken op tafel om te zien hoeveel er van elke kleur waren. Door ze te stapelen ging het geheel op een complex bordspel lijken. Dus voor deze show hield ik het zo.

Kattendijke, 2017. Afmeting tafel: 2,20 x 1,0 m.

Weer een andere manier om ze te laten zien: in een vitrinekast. Een beetje zoals archeologische vondsten.

Grootte van de kast: 2 x 1 x 0,4 m. Middelburg, 2017.

bottom of page