top of page

Endimions                

Site-geïnspireerde muurschilderingen en objecten

Fort Rammekens, nabij Ritthem, 2003

 

Een complex van grote en kleine ruimtes, en lange gangen, rondom een open binnenplaats. Door de vorm, de hoge luchtvochtigheidsgraad, en het gebrek aan daglicht, deed Fort Rammekens (gebouwd in 1547) me sterk aan een grot denken.
Dat bracht me op het idee om grotschilderingen te maken. Ik wilde ook de griezelige, dromerige sfeer van de plek versterken. Dus mijn 'grotschilderingen' veranderden in fantasiefiguren, geïnspireerd door dromen en nog niet vertelde verhalen.

Om dit gevoel van een geheel andere, droomachtige dimensie te versterken, schilderde ik de beelden met UV-reactieve verf en verlichtte ik de kamer met UV-lampen.

Materiaal voor de muurschilderingen:

landbouwplastic (schilderen op de muren was niet toegestaan) UV-reactieve verf, acrylbindmiddel, titaniumoxide, UV-lampen.

 

Fish Man

2 x 1 m

 

Angel

6 x 3 m

 

Pirate Fish

6 x 5 m.

 

Een kijkje in de grote zaal: Draak, Coelacanth, Octopus en Piraatvis.

Afmetingen resp. 6 x 5 m, 2 x 5 m, 2 x 5 m en 6 x 5 m.

Twee kleine kamertjes in een lange gang in het fort, inspireerden me om twee huisvormige objecten te maken.

 

Het ene was een eenvoudig houten frame, met muren en dak gemaakt van stukjes stof gedrenkt in kaarsvet en vervolgens aan elkaar "gelijmd". Door de muren was de vage schaduw van een abstracte vorm te zien.

Huis I

2 x 1,30 x 2 m

Materialen: stof, kaarsvet, hout, elektriciteitsdraad, lamp, papier

Het andere was een huisje gemaakt van afvalhout, met grote kieren tussen de planken, zodat je naar binnen kon kijken en latexrubberblaadjes op de vloer zag liggen, verlicht door een kale gloeilamp.

 

Achteraf kwam ik erachter dat de kamer die mij had geïnspireerd om dit afvalhouten huis te bouwen, in het verleden als gevangeniscel was gebruikt.

Huis II

2 x 1,30 x 2 m

Materialen: afvalhout, elektriciteitsdraad, lamp, latexrubber, boombladeren.

bottom of page