top of page

The Anatomy of Angels

Een "Work In Progress"

The Anatomy of Angels is een serie levensgrote afbeeldingen van mensen met fysieke afwijkingen, geborduurd in wit garen op een zwarte achtergrond en verlicht met UV-licht. Ik begon met het maken van deze serie in 2005.

De beelden zullen uiteindelijk worden vertoond in een kleine, verduisterde circustent (4 meter Ø, 4 meter hoog), en het UV-licht zorgt ervoor dat de beelden oplichten tegen een onzichtbare achtergrond, zodat ze min of meer zweven in het donker.


Het project is geïnspireerd op de reizende voorstellingen uit het verleden, waarbij je tien attracties kreeg voor de prijs van een kwartje. Als je naar binnen ging, lieten tien mensen je hun vreemdheid zien, en kon je je verbazen of huiveren van afschuw. Of medelijden voelen - sommige van de misvormingen zijn immers behoorlijk pijnlijk. Maar deze mensen leren kennen? 

Hé, het is kermisvolk, daar gaan we niet mee om, toch? 

 

Als kind van twee kunstenaars, en met mijn eigen fysieke littekens als gevolg van een ernstig ongeluk met vuur, voel ik wel wat verwantschap met deze mensen en hun verhalen. Dit werk maak ik dan ook mede als eerbetoon aan hen, en aan hun ongebruikelijke levenspaden. 
 

Dit project gaat nadrukkelijk niet over de medische toestand van deze mensen, hoewel die moeilijk te negeren valt. Voor mij gaat het vooral om schoonheid, over hoe schoonheid niet zozeer te maken heeft met twee armen, twee benen en alles in de juiste verhoudingen, maar met onze eigen perceptie.

Met dit project zet ik bovendien vraagtekens bij onze huidige, vrij beperkte normen voor fysieke schoonheid. Ik zou deze perceptie veel ruimer willen maken, want schoonheid is zeker ook te vinden in ongebruikelijke dingen, in abnormaliteit. Het mysterie van de afwijking is aantrekkelijk. 

Ik nodig je uit om te kijken, niet als voyeur, maar als bewonderaar. 

Materialen: wit katoen, zwart katoen, zwart garen, wit garen, metalen frame, uv-lampen. Afmeting tent: 4m hoog, 4m doorsnee. De afbeeldingen variëren in hoogte tussen circa 1,00 m. (dwerg) en 2,50 m. (reus).

Hoewel de serie "The Anatomy of Angels" nog niet is afgerond, zijn de afbeeldingen 

meerdere keren vertoond.

 

Enkele werken waren meest recent te zien tijdens het Veste Verlicht festival in Goes, Nederland, in 2019.

 

Deze  video is gemaakt tijdens mijn solo-show in Expositieruimte Mon Capitaine in Middelburg, Nederland, februari 2016.

 

Lees hier een recensie van deze expositie.

bottom of page